Frozen shoulder | |
De frozen shoulder, letterlijk vertaalt de bevroren schouder, komt bij 2-5% van de bevol-king voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen en uit zich meestal tussen het 40e en 70e levensjaar. Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht, waardoor er een verdikking en verkleving in het gewrichtskapsel ontstaat. De bewegingsvrijheid van de schouder wordt hierdoor beperkt. Kenmerkend voor een frozen shoulder:
Een frozen shoulder kan forse beperkingen geven in het dagelijks leven. Beperkingen bij aankleden en reiken worden daarbij vaak aangegeven. Een frozen shoulder kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een primaire en secundaire frozen shoulder. Bij een primaire frozen shoulder kan er geen directe oorzaak aangetoond worden en lijkt het spontaan te zijn ontstaan. Bij de secundaire frozen shoulder is er meestal sprake geweest van een trauma, opgelopen bij een ongeluk of een operatie. Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder vaker voor. Uit recent onderzoek blijkt dat ook langdurige stress een belangrijke rol kan spelen. Het verloop van een frozen shoulder is ingedeeld in drie fasen.
Deze fase duurt enkele weken tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven. De pijn is ook in rust aanwezig en kan ook ‘s nachts aanwezig zijn. De bovenrug en nek kunnen eveneens pijn gaan doen. De schouder wordt steeds stijver. In deze fase is het niet verstandig om je schouder te forceren. Te agressief oefenen kan juist tot meer pijn leiden.
Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. U kunt geleidelijk intensiever gaan oefenen.
Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal.
| Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?Leren omgaan met de schouderklacht is het hoofddoel van de behandeling. De fysiotherapeut geeft uitleg, adviseert hoe de schouder belast mag worden, biedt hulp bij het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning, leert hoe om te gaan met de beperkingen tijdens het sporten, op het werk, bij autorijden, fietsen en wandelen en tijdens (huishoudelijk) werk. De inhoud van de behandeling is afhankelijk van de fase waarin de frozen shoulder zich bevindt. Er wordt gebruik gemaakt van mobilisaties, massage en oefeningen om de pijn van de schouder en bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten. Daarnaast worden oefeningen voor thuis meegegeven. Een frozen shoulder wordt gezien als een self-limiting disease, dit betekent dat deze aandoening vanzelf over zal gaan. Fysiotherapie kan ondersteuning bieden bij het herstelproces.
Fysiotherapie de Weijver is aangesloten bij het schoudernetwerk Nederland. https://www.schoudernetwerk.nl/
|
|
Openingstijden
Op zaterdag en zondag zijn wij gesloten.
Link naar: | ContactgegevensFysiotherapie de Weijver Locatie | Heeft u een vraag? |